SZYBKA BEZGLUTENOWA KRUCHA SZARLOTKA PRZEPYSZNA ❗

SZYBKA BEZGLUTENOWA KRUCHA SZARLOTKA PRZEPYSZNA ❗

CO POTRZEBUJESZ❓
bezglutenowe mąki – łącznie 400 g
100 g mąki ryżowej
200 g mąki jaglanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki gryczanej
200 g masła zimnego
4 żółtka zimne
1,5 kg jabłek
½ szklanki wody
płatki migdałowe
1,5 łyżki erytrolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy
sól szczypta

Po kolei co należny zrobić ❓

➡️Obrać jabłka, pokroić w kostkę , uprażyć ok 10minut na patelni podlewając wodą, dodać cynamon i 0,5 łyżki erytrolu. Wystudzić.
➡️W tym czasie wszystkie mąki wsypać na stolnicę.
➡️Dodać proszek do pieczenia, erytrol, szczyptę soli, pokrojone zimne masło, aromat, ugniatać drobną kruszonkę lub wszystko poddać mikserowi w dużej misce.
➡️Dodać jajka, połączyć wszystkie składniki, chwilę zagniatać.
➡️Ciasto podzielić na 2 części, włożyć jedną część do lodówki, a w tym czasie drugą część wyłożyć na blaszcze na papierze do pieczenia ugniatając i nakłuwając widelcem.
➡️Piec ok 10 minut w temp 170 C.
➡️Na lekko upieczone ciasto wyłożyć ciepłe jabłka.
➡️Na wierzch ułożyć ciasto z zamrażarki rozwałkowane lub ugniecione, nakłuć je delikatnie widelcem, lub zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach.
➡️Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
➡️Po upieczeniu pozostawić szarlotkę w piekarniku na 15minut.
➡️Kroić gdy ostygnie, chociaż u nas jak zawsze na gorąco 😉😄😘

Smacznego❤️❤️❤️

➡️Takie smaczne i zdrowe przepisy znajdziesz w Planie Żywieniowym rozpisanym ode mnie

➡️Potrzebujesz pomocy w diecie eliminacyjnej dla siebie lub dziecka ❓

➡️Pisz na monika@wybierzzdrowie.pl

#glutenfree
#ciasto
#piatkowepopołudnie
#bezglutenowe
#bezmleczne
#zdroweciasto
#dietetyklublin
#wybierzzdrowie
#bezcukru
#lactosefree
#applecake
#gotujezdrowo
#zywieniedzieci
#sugarfree
#erytrol
#dietaeliminacyjna